zondag 14 november 2010

Grote of st Michaëlskerk op de Grote Markt in Zwolle (4).


"Michaëlsklokje
Als de tijd was aangebroken om' Amen' te zeggen begon de klok, die sedert 1683 boven de linkerzijde van het koorhek stond, te slaan. Dat gebeurde door een beeldje, dat Sint Michaël voorstelt, die de draak bestrijdt. Hij draagt een zwaard in de rechterhand en zijn wapenschild in azuur met een zilveren kruis. in de linkerhand. St. Michaël geeft het hele uur aan door de rechterarm op te heffen en met het gevest van zijn zwaard tegen de bel te slaan.
De klok behoort tot de oudste monumenten van de Grote Kerk. Vele jaren heeft het St. Michaëlsklokje werkeloos in een kast gelegen. Het hoefde geen dienst meer te doen, omdat de boete op te lang preken was afgeschaft. Het is later weer tevoorschijn gehaald en van een nieuw uurwerk voorzien. De wijzerplaat is uitgevoerd in blauw met goud. Tegenwoordig is de klok te vinden in een nis in de muur links naast het koorhek. Onder het klokje bevindt zich een fraai gebeeldhouwd deurtje, dat vroeger toegang gaf tot de sacristie, van waaruit de priester toegang had tot het koor". BRON: INTERNETPAGINA OVER DE KERK.



Het St. Michaëlsklokje en details van het schitterende orgel. Op de vierde foto is ook de spiegel te zien waarmee de organist contact houdt met de predikant en kerkgemeente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten